رفتینگ چیست؟ آشنایی با رودگردی
رفتینگ یا رود سواری یکی از زیرمجموعه های گردشگری ماجراجویانه است و بطور طبیعی جوانان بیشترین طرفداران و علاقمندان این نوع سفر بحساب می آیند. در رفتینگ افراد علاقه مند سوار بر قایقی بادی در مسیر رودخانه های خروشان شده و علاوه بر کار گروهی و ورزش، احساس هیجان بیشتری را تجربه کرده و خاطرات زیبایی هم برای خودشان ثبت می کنند.
آشنایی با ورزش آبی رفتینگ
رفتینگ بهانه ای ست برای تحقق رؤیای ها در سفر، در رفتینگ تماشای مناظر زیبای اطراف، ابراز علاقه مردم در کنار رودخانه، تلاتم های زیاد، شور و هیجان، خیس شدن، آرامش های متناوب، کمپ در ساحل و بسیاری از تجربیات دیگر که در جای دیگری نمی توان تجربه کرد.
رفتینگ یا رودگردی، ورزشی مفرح و هیجان انگیز است که توسط گروهی ماجراجو به همراهی یک راهنما در رودخانه های آرام یا خروشان در سراسر جهان برگزار می شود. این ورزش را ماجراجویان جزو هیجان انگیزترین ورزشهای آبی می دانند، نکته جالب اینجاست که حتی مبتدی ترین مسافران هم می توانند با دیدن چند دقیقه اموزش و با کمک راهنما تجربه نمایند، با مای ترولز همراه باشید.
رفتینگ ار raft به معنای کلک گرفته شده است. کلک از دیرباز وسیله ای برای جابه جایی و عبور از رودخانه استفاده می شده است
زمان رفتینگ؛ روز، ساعت و مسافت
معولا زمان سفر های رودخانه ای به میزان مسافتی که طی خواهد شد دارد. معمولا چیزی بین دو تا سه ساعت به طول می انجامد و روزانه مسافتی حدود 25 کیلومتر را پارو زده می شود. معمولا در سفرهای چند روزه مسافران باید تمام تجهیزات خود را همراه با قایق حمل کنند و پس از طی مسافت مورد نظر، شب را در کنار رودخانه کمپ برپا می کنند و روز بعد دوباره به مسیر خود ادامه می دهند.
سفر رفتینگ می تواند یکی از هیجان انگیز ترین سفرهایی باشد که یک مسافر در طول زندگی خود تجربه می کند.
تاریخچه رفتینگ (رافتینگ) در ایران و جهان
رفتینگ از ابتدای دهه ۸۰ میلادی به عنوان شاخه ای از طبیعتگردی و گردشگری ماجراجویانه شناخته شد و از آن تاریخ به بعد این نوع سفر در سراسر جهان مورد استقبال ماجراجویان و علاقمندان به سفرهای پرهیجان گسترش یافت.
امروزه بسیاری از مراکز خدمات مسافرتی و کلوب های ورزشی در دنیا اقدام به برگزاری چنین سفر هایی می کنند. هرچند برای مشارکت در این چنین سفرهایی به تجربه و دانش خاصی نیاز نیست اما اجرای این گونه سفر ها تخصصی بوده و به راهنمایان حرفه ای و تجهیزات ویژه را می طلبد.
درجه بندی سختی سفر رفتینگ
از آنجا که رفتینگ و درجه بندی سختی آن باتوجه به عوامل مختلفی چون شدت جریان آب، پیچ و خم رودخانه، وجود آبشار و چاله، وجود سنگ و صخره و … تعاریف مخصوص به خود را دارد و با درجه بندی سختی سفرهای طبیعت گردی تفاوت دارد و به این شرح است:
- درجه ۱: رودخانه آرام و داری مسیری راحت و بدون هرگونه عارضه ای می باشد.
- درجه ۲: معمولا در اینگونه مسیرها سنگ و صخره وجود دارد و داشتن مهارت لازم برای عبور از میان مناطق سنگی و صخره ای لازم است.
- درجه ۳: مسیر رودخانه علاوه بر سنگ و صخره پیچ و خم هم دارد، احتمال وجود آبشار های کم ارتفاع، چاله های آبی کوچک و تنگه های عریض که باعث سرعت و جریان شدید آب شود است. در اینگونه مسیرها وجود سنگ و صخره در بین راه معمولی است.
- درجه ۴: مسیر رودخانه پر از پیچ و خم است و براحتی ادامه مسیر دیده نمی شود؛ آبشارهایی با ارتفاع متوسط، چاله های آبی و گرداب های متعدد و تنگه های کم عرض که باعث سرعت و جریان بیش از پیش شدید آب می شود، وجود دارد. لزوم بهره گیری از کلاس های تخصصی و تکنیکی الزامی است.
- درجه ۵: مسیر رودخانه پر پیچ و خم و براحتی ادامه مسیر دیده نمی شود. آبشار با ارتفاع بلند، چاله آبی و گرداب، سرعت و جریان شدید آب وجود دارد. تبحر، تجربه و آموزش هایی تکنیکی لازمه این نوع فعالیت لازم و ضروی است.
عوامل طبیعی و محیطی مانند برودت آب، سرعت باد، ریزش باران، میتواند در تمامی مراحل ذکر شده موثر است و در نتیجه درجه سختی تغییر می کند.
در رفتینگ به چه تجهیزات نیاز داریم؟
در سفرهای رودسواری دو نوع تجهیزات و وسایل مورد نیاز است که تجهیزات فردی و گروهی می باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
وسایل و تجهیزات انفرادی:
جلیقه نجات، کلاه ایمنی، پارو، لباس مناسب قایقرانی، بادگیر، کیسه ضدآب، کیسهخواب (برای سفرهای بیش از یک روز).
تجهیزات و وسایل گروهی:
قایق، جعبه کمکهای اولیه، طناب نجات، کیسه ضدآب، تلمبه، چادر آشپز خانه و تدارکات، چادر توالت، چادر سایهبان و ضدباران، چادر مسافران و کادر، تجهیزات کامل آشپزی و ظروف غذاخوری، مواد غذایی و پاروی اضافه.
فرهنگ سفر و نکات رفتاری مسافران :
- در رفتینگ حتما با راهنمای شناخته شده و مجرب رودخانه همراه شوید و به توصیه های او توجه کامل داشته باشید.
- به اعتقادات باورها و فرهنگ مردم محلی احترام بگذارید.
- رعایت شئونات اخلاقی را در سفر ( فرهنگ مردم محلی بسیار آسیب پذیر است ) جدی بگیرید.
- از آلوده کردن رودخانه و محیط طبیعی اطراف آن بپرهیزید و اصول محیط زیست را مد نظر قرار دهید.
- از رفتارهای پر خطر و شوخی های بی مورد دوری کنید.
- به نکات ایمنی و رعایت حقوق دیگران در سفر توجه کنید.
معروف ترین رودخانه های رفتینگ ایران:
در ادامه چند نمونه از رودخانه هایی که قابلیت رفتینگ دارند، را برای شما آورده ایم که می توانید با توجه به شرایط یکی را به مقصد دلخواه انتخاب و در آن رفتینگ کنید.
- رودخانه ارمند : در استان چهارمحال و بختیاری مناسب برای کایاک سواری
- رودخانه سفیدرود: در استان گیلان مناسب برای رفتینگ و کایاک سواری
- رودخانه سزار: در استان لرستان مناسب برای رفتینگ و کایاک سواری
- رودخانه کرج: استان البرز مناسب برای کایاک سواری و رفتینگ حرفهای
- رودخانه چالوس: در استان مازندران مناسب برای کایک سواری حرفهای
- رودخانه سیروان: در استان کردستان مناسب برای رفتینگ و کایاک سواری
- رودخانه زاینده رود: در استانهای اصفهان و چهار محال و بختیاری برای رفتینگ تفریحی و آرام مناسب است
- رودخانه بختیاری: در استان چهار محال و بختیاری
- رودخانه دز: در استان های لرستان و خوزستان
پرطرفدارترین رودخانه های رفتینگ در جهان
- رودخانه نیل، در کشور اوگاندا: این رودخانه که یکی از خروشان ترین رودخانه ها می باشد
- رودخانه مگپای، انتاریو، در کشور کانادا: این رودخانه که در میان جنگل های کاج و صنوبر قرار دارد
- رودخانه سان کسی، در کشور نپال: مقصد بسیار محبوبی برای رفتینگ به حساب می آید
- رودخانه فرانکلین، در کشورهای تاسمانی و استرالیا: مناسب برای رفتینگ و در انتهای مسیر رودخانه می توانید تجربه سوار شدن بر یک قایق بادبانی را کسب نمایید.
سفر های توریستی رفتینگ می توانند با سایر فعالیت های طبیعت گردی و ماجراجویانه نظیر کمپینگ، جنگل نوردی، دوچرخه سواری، روستاگردی، سوارکاری و… ترکیب شوند